• Tipuri de placi de sunet :


13701_placa-de-sunet-club3d-theatron-agrippa-71-dts.jpegasus_xonar_d2.jpgSBAUDIGYSE.jpg
  • Instalarea unei placi de sunet :

Conectarea adaptorului la placa de baza
Inainte de a putea instala o placa de sunet, este nevoie ca aceasta sa fie pozitionata in unul din sloturile PCI aflate pe placa de baza. In figura 8 se prezinta modul in care utilizatorul poate conecta placa de sunet la placa de baza prin intermediul portului PCI.
In cazul in care calculatorul are mai multe porturi PCI libere este indicat ca, adaptorul audio sa fie introdus intr-un port apropiat unuia dintre colerele de pe procesor sau de la sursa.

Instalarea adaptorului
Dupa pozitionarea corecta in slotul PCI, utilizatorul trebuie sa instaleze anumite drivere pentru ca placa de sunet sa fie recunoscuta de sistemul de operare. Aceste drivere, in general, vin in pachetul placii de sunet direct de la producatorul adaptorului. Sistemele de operare ca Windows 2000/XP au o magazie proprie de drivere dar acestea sunt doar pentru firmele renumite. Pentru ca placa de sunet sa functioneze cat mai bine utilizatorul este nevoit sa caute drivere noi compatibile placii de sunet, iar acestea se pot gasi pe site-ul firmei producatoare. Dupa ce driverul placii de sunet a fost instalat, in Windows System Tray va aparea pictograma unui difuzor. Daca pictograma nu este vizibila, atunci aceasta poate fi instalata prin intermediul pictogramei Add/Remove Programs din Control Panel. Sub Windows XP, se deschide pictograma Sounds and Audio Devices, se executa un clic pe eticheta Volume, apoi pe casuta Place Volume Icon in the Taskbar.

Conectarea boxelor de PC si finalizarea instalarii
Dupa ce placa adaptoare a fost instalata, la mufele jack pentru difuzoare externe puteti conecta boxele. De obicei, pentru a comanda boxele, placile de sunet furnizeaza puterea de patru wati pentru fiecare canal. Daca se doreste folosirea unui sistem de boxe 5.1 este necesar citirea cu atentie a modului de conectare a acestuia. Pentru a folosi boxele spate pentru semnal audio 3D este necesara ajustarea proprietatilor cu ajutorul software-ului de control al mixerului, furnizat cu placa de sunet.
La fel ca boxele PC unei placi de sunet i se poate conecta o statie stereo pentru amplificare.CUM AM TESTAT
Pentru testarea echipamentelor am ales benchmark-ul audio RightMark Audio Analyzer test. Rezultatele acestuia au fost notate de la 1 la 5 (1 slab, 2 acceptabil, 3 bun, 4 foarte bun, 5 excelent). Toate placile de sunet au fost testate prin loop extern cu ajutorul unui cablu line-in line-out cu mufe de tip Jack. In tabel am punctat mai multe categorii de teste: raspunsul in frecventa (de la 20 Hz la 18 kHz), nivelul
zgomotului de fond, dinamica sunetului, distorsiunile armonice, intermodularea sonora si separatia stereofonica.
In continuare am sa va explic ce inseamna fiecare in parte.
-Raspunsul in frecventa este capacitatea de redare a unui spectru mai mic sau mai larg de frecvente. Urechea umana percepe sunetele intre 20 Hz si 18 kHz, iar acestea sunt si valorile optime de raspuns la frecventa.
- Nivelul zgomotului de fond este punctul in care un semnal devine inaudibil. Zgomotul de fond ideal pentru echipamentele audio este de -110 dB, iar valorile de -80/-90 dB pot fi considerate multumitoare.
- Dinamica sonora este diferenta dintre cel mai inalt si cel mai jos sunet pe care un sistem audio il poate reproduce sau diferenta dintre cel mai puternic sunet si plafonul zgomotului de fond. O placa de sunet cu o dinamica buna poate sa reproduca foarte repede sunete puternice si sa revina imediat la nivelul initial cand sunetul este oprit.
- Distorsiunile armonice reprezinta multiplicarea semnalelor originale, de exemplu un semnal de 2 kHz se va replica in 4 kHz, 6 kHz, 8 kHz, 10 kHz si asa mai departe, din ce in ce mai mici ca volum.
- Intermodularea sonora se creeaza prin suma si diferenta de frecvente a doua semnale. Desi uneori se confunda cu armonicele, intermodularea este diferita pentru ca o placa de calitate gestioneaza mai eficient sunetelesuprapuse decat una mai putin performanta.
Am mai punctat usurinta sau greutatea instalarii in note de la 1 la 5 si numarul de canale
(2, 4.1, 5.1, 6.1, 7.1) cate un punct in functie de modelul placilor (stereo nota 1, 7.1 - nota 5).
In functie de existenta conectorilor si tipul acestora, am acordat punctaje pentru conectica si ergonomie.
Daca in cutia produsului am intalnit, pe langa discul cu drivere si alte accesorii sau CD-uri, in functie de numarul si utilitatea lor am acordat puncte.
Toate placile au fost testate la inregistrare si redare la o rezolutie de 16 biti si o rata de 44 kHz, aceasta fiind calitatea standard a unui CD audio. La test au fost destule modele care au suportat rezolutii de 24 biti si o rata de 192 kHz, dar diferentele de calitate care pot fi percepute cu urechea umana sunt minime.

PLATFORMA DE TESTARE
Am folosit un sistem de test propulsat de un procesor Intel Pentium 4 de 1,4 GHz cu 512 RAM, 40 GB HDD si o placa video ATI Radeon X800 PRO. Pentru redare am utilizat un sistem de boxe 7.1 Creative Inspire T7900. In timpul testelor am dezactivat placa de sunet audio onboard.

Soundblaster Live! 24 bitiexternal image Creatice%20blaster%2024%20Live.jpg
Aceasta placa de sunet reprezinta o solutie buna si ieftina pentru detinatorii de sisteme de boxe 5.1. Modelul a venit la noi in redactie in varianta bulk si de aceea a pierdut ceva puncte la capitolul Bundled software & Games. Totodata, Soundblaster Live! de la Creative Labs nu prezinta iesiri SPDIF sau Firewire. In schimb, procesorul audio CA0106 face ca redarea sunetului sa se realizeze in conditii foarte bune. Din punct de vedere arhitectural, layout-ul este unul aerisit, iar placa ramane �rece� chiar si in conditii vitrege de utilizare. Driverele se instaleaza facil, lucru recunoscut de altfel la placile de sunet construite de Creative.

Maya 5.1 MKII
external image maya%20MKII%205.11.jpgMaya 5.1 MKII are integrat controlerul VT1723 - un chipset de ultima generatie foarte performant. Placa suporta algoritmul Sensura 3D, ceea ce inseamna un plus de eficienta in redarea sunetelor in jocuri. Tot in sprijinul gamerilor vin si tehnologiile EAX 1.0, 2.0 si DirectSound 3D. Cum era de asteptat la o placa de sunet produsa de Audiotrak, pentru a oferi un acces facil jack-uri, exista portul G9 insotit de un multicablu.
Referitor la performate, Maya MKII lucreaza pe 18 biti si a demonstrat o claritate buna a sunetului in jocuri.


Hercules Muse 5.1 DVD external image Hercules%20Muse%205.1.jpg
Hercules construieste practic mai toate tipurile de placi de sunet. Modelul de fata se adreseaza sectorului low-end si reprezinta varianta imbunatatita a lui Muse 5.1 XL. Vorbim despre o placa propulsata de un procesor CMI-8738-LX si compatibila cu Sensura 3D, EAX 1.0,2.0 si Direct Sound 3D. Pe parte de multimedia, Muse 5.1 poate reda sunete atat Microsoft DirectSound & DirectMusic, cat si Dolby Surround si Dolby Digital. Pentru a puncta si mai mult pe partea de gaming, Hercules a inclus in cutia produsului o pereche de casti speciale pentru aceasta placa. Per total, Muse 5.1 nu este deloc rea, dar parerea mea este ca la acest pret se poate achizitiona ceva mai bun. Hercules a facut o treaba buna, dar se simte lipsa unui egalizator de sunet integrat. Va recomand acest model in special pentru surround-ul excelent (cu un sistem de boxe pe masura).

Audiotrak Prodigy 7.1LT
Cei de la Audiotrak au integrat perfect controlerul VIA ICE1722/1724 care suporta 24 biti si 192 kHz audio I/O. external image prodigy%207.1LT1.jpgAm fost placut surprinsi de stabilitatea si zgomotul de fond redus din timpul testelor. Audiotrak Prodigy 7.1LT suporta, pe langa EAX, si ASIO 2.0. Totodata, daca aveti un DVD Player si un sistem de boxe bun, va veti putea bucura de compatibilitatea Dolby Digital si DTS Surround. In jocuri, comportamentul este unul bun (dar nu excelent), iar per total putem spune ca avem de-a face cu o placa de sunet echilibrata, o alternativa viabila si destul de ieftina la placile de sunet integrate. �in sa
subliniez la acest model, existenta driverului E-WDM (Enhanced Audio MIDI Driver) cu ajutorul caruia se pot aplica, in timp real, sunete virtuale si efecte pasajelor audio.


Hercules Fortissimo 4
Este o placa de sunet echilibrata care isi face loc in imediata apropiere a Audigy-urilor sub aspectul compatibilitatiiexternal image hercules%20fortissimo%207.1.jpg sale in jocuri. In comparatie cu predecesoarea Fortissiomo 3, noul model este unul pe 24 biti. Aceasta nu consuma mult din procesor si este recomandata chiar si utilizatorilor cere detin un PC mai invechit. Aditional celor sase mufe jack, intalnim si o iesire SPDIF foarte utila pentru conectarea unui decodor digital in cazul in care detineti un sistem Home Cinema. Pentru aceasta placa, Hercules a redesenat intregul panou grafic al softului de utilizare. S-a obtinut astfel o mai buna flexibilitate in utilizarea functiilor audio, iar noul utilitar Hercules MediaStation II este cat se poate de practic. Trecand la testele practice, am descoperit ca Fortissimo 4 nu reuseste sa atinga performantele lui Audigy 2 ZS, dar in mod cert se arata un concurent puternic. In cutia produsului se gaseste un pachet de software consistent.

Maya EX7
O placa mai putin conventionala, dar in mod cert performanta, a venit la testul nostru de la Audiotrak. external image maya%20EX7.jpgMaya EX7 se conecteaza prin portul USB si reprezinta o solutie atat pentru Desktop PC-uri, cat si pentru notebook-uri. Practic aceasta este prima placa de sunet externa cu redare a sunetulu pe sapte canale. Pe langa cele opt iesiri analogice, este interesant conectorul cu dubla functie (casti + SPDIF). O alta calitate a acestei placi este compatibilitatea cu sistemele de operare. Windows XP, 2000 si chiar 98SE o va recunoaste automat, nefiind necesara instalarea vreunui driver. Calitatea sunetului nu este extraordinara, dar Maya EX7 reuseste sa-si atinga scopul pentru care a fost construita.

Hercules Muse Pocket
Hercules Muse Pocket este o placa de sunet externa care se conecteaza la PC prin portul USB. external image Muse%20pocket1.jpg
Dispozitivul este "deghizat" intr-un buton mare si argintiu, dar asta nu impiedica performantele interioare sa iasa la lumina. Fara conectori digitali, ci doar cu mufe jack pentru un sistem 5.1 sau o pereche de casti cu microfon, Muse Pocket se adreseaza mai mult gamerilor. In teste am observat un zgomot de fond pronuntat fata de celelalte modele, iar redarea sunetelor nu a fost una exceptionala. Aglomeratia de cabluri este o alta pro-blema, iar daca veti folosi toate cele cinci porturi jack (asa cum am facut noi) va veti trezi putin aglomerati si incurcati in fire. Chiar daca un buton de volum stralucitor pare interesant langa PC-ul propriu, noi va recomandam solutiile audio interne PCI pentru ca sunt cele mai comode.

SB Creative Audigy 2 ZS bulk
Pana la aparitia pe piata a lui Audigy 4, aceasta placa a tinut capul de afis in toate testele si s-a bucurat de o apreciereexternal image Audigy%202%20ZS.jpg foarte buna. Chiar si acum reuseste sa surclaseze toate celelalte concurente. Acest lucru nu se realizeaza gratuit, ci prin prisma performantelor foarte bune din teste. Nivelul zgomotului de fond este scazut. In plus, vine si cu o varianta bogata de efecte EAX. Conectica la Audigy 2 ZS este formata din mini-jack-uri si o iesire Firewire.
Conectorul Firewire ajuta la atasarea camerelor foto, video sau a altor dispozitive de stocare multimedia. Creative Audigy 2 ZS lucreaza pe 7.1 canale de redare si este companionul ideal pentru sistemele de boxe high end.

Creative Sound Blaster Audigy 4 PRO
Creative a reusit sa se autodepaseasca prin construirea acestei placi audio deosebite. Inima este reprezentata de procesorul CA10200 ICT DSP, acelasi ca la seria Audigy 2 ZS care utiliza CA0102-ICT. external image Audigy%204%20PRO.jpg
Arhitectura placii este diferita fata de ce s-a construit pana acum pentru PC-uri. Pe layout intalnim patru cipuri de decodare Cirrus Logic (vezi poza) si un cip de amplificare ST4558C.
Fara a face nici un compromis la calitate, Creative a introdus porturi Firewire, SPDIF, Digital Out, Midi In/Out. Placa vine insotita de un Control Panel fizic dotat cu potentiometre pentru Audio Out si Mic. Zgomotul de fond este aproape inexistent, iar dinamica sunetului este una excelenta. Audigy 4 lucreaza pe 24 biti si nu cred ca mai este necesar sa precizez compatibilitatile EAX 4.0! (pentru jocuri), Dolby Digital, DTS Surround sau ASIO 2.0. Instalarea si configurarea se realizeaza facil, iar pentru performantele cinematice certificarea THX vorbeste de la sine. 5


CONCLUZIE
Chiar daca noile placi de baza au sunet 5.1 sau chiar 7.1 integrat, performantele fata de majoritatea placilor de sunet prezentate in acest test sunt clar diminuate. Nu se pune problema achizitionarii unui asemenea instrument audio pentru un sistem de boxe de 5 W, dar daca detineti un sistem audio performant este pacat sa nu luati in considerare achizitionarea unei placi audio pe masura. Fata de anul trecut lucrurile nu s-au modificat radical, am observat in schimb un plus de stabilitate si fiabilitate, iar Creative Audigy 4 PRO a facut deliciul nostru la toate capitolele atat in teste, cat si prin design.